muslimskmamma.blogg.se

"Varför firar inte vi jul?"
Assalamo aleikom, 
 
Jag gissar att frågan ovan är ganska vanlig bland muslimska barn i Sverige. Jag tänker att vi föräldrar får besvara den utifrån barnets ålder och förståelse. Min son köper hittills förklaringen "vi är muslimer, vi firar inte jul utan firar eid istället". Han vet att kusinerna får presenter på julen medan han och lillasyster får presenter på eid istället. Vi firar eid stort med presenter, pynt, kakor, ballonger och massa glädje, och det är någonting han kommer ihåg och fortfarande pratar om.
 
Härom dagen sa han någonting om att  "alla firar jul" (det känns såklart så när förskolan firar, släkten firar, det finns julpynt i affärerna och barnprogram firar jul) men då nämnde jag alla muslimska barn vi känner och att de inte firar jul. Jag brukar försöka normalisera  saker genom att prata om  vilka kompisar han har som inte äter gris och liknande. Vi försöker att inte göra det till något konstigt. Vissa firar jul och vissa inte. Och vi är muslimer så vi firar inte jul.
 
Är barnen äldre och förstår att jul firas på grund av Jesus (frid vara över honom) kan man ta tillfället i akt och förklara islams syn på Jesus, berätta fina berättelser om hans liv och läsa Koranverser om Maria och Jesus. 
 
 Jag tänker också att man kan fokusera på att vintern är mysig, inte själva julen. Som att på vintern kan man leka i snön, dricka varm choklad, vara inne och titta på film, tända ljus, spela spel och pyssla. Och vill man vinterpyssla kan man göra snögubbar, sticka vantar och göra olika pyssel med snöflingor. 
 
 
Hur gör ni? Upplever ni det problematiskt med julen? 
Pyssel -Musas stav
Assalamo aleikom,
 
Detta är egentligen ett "Bibel pyssel" men jag tänkte att det går att göra för oss muslimer också. Man gör en fin färgglad stav av gamla toalettrullar medan man berättar om berättelsen om Musa (frid vara över honom) och hans stav. 
 
 
Pysslet gör man genom att lägga olika klickar med färg på ett långt papper. 
 
 
Sen rullar man toalettrullar att i färgen, en efter en. 
 
 
Man låter de torka över natten och sen klistrar man ihop dem. 
 Ni hittar pysslet här:
 
http://www.dltk-bible.com/crafts/viewers/crafts.htm
 
Om barnen orkar pyssla ännu mer är det passande att även pyssla en orm så man kan förklara Guds mirakel när Han förvandlade Musas stav till en orm. Det finns många olika pyssel man kan göra med ormar såklart, här kommer ett skmpelt från bloggen Skapligt enkelt.
 
 
Man klipper pappersremsor som man antingen häftar, tejpar eller limmar ihop. Vill ni ha närmare beskrivning på hur man gör ormen finns det här. 
http://www.skapligtenkelt.se/2017/02/orm-av-pappersremsor.html?m=1
Julpynt på Ramadan?
Assalamo aleikom, 
 
Just nu är ju butikerna fyllda med  glitter, lampor och annat pynt till julen. En del av det pyntet tycker jag även passar till Ramadan och eid. (Jag är dock noga med att jag inte vill ha "juliga" saker så som julgranskulor exempelvis, för de är så djupt förknippade med jul för mig.) Men i helgen köpte jag denna ljuslykta från Jula som jag tänkte packa ner i en kartong på vinden och ta fram till Ramadan inshaAllah. Jag tycker det är mysigt att ha ljuslyktor och ljusslongor tända som mysbelysning på natten när man är vaken och ber nattbön/läser Koran/äter sohor. Det sätter en viss stämning. Jag tänker även att det inshaAllah kommer vara roligt för barnen att ha vissa speciella saker som de förknippar med Ramadan som man tar fram varje år.
 
 
Just nu är den på halva priset och kostar 149 kr. Som hittat!