muslimskmamma.blogg.se

Hur man ska prata enligt islam
 
 Assalamo aliekom  
 
Islam har regler för hur vi ska prata. Jag tänkte prata med mina barn om några av reglerna genom att nämna dessa olika Koranverser där Gud säger:
 
 Tala sanning
 
[2:42] Klä inte ut det sanna med lögn och göm inte undan sanningen mot bättre vetande. 
 2'42
 
Gör inte narr av någon 
 [49:11] TROENDE! Män skall inte göra narr av andra män - det kan hända att de som de gör narr av är bättre än de själva. Och kvinnor skall inte göra narr av andra kvinnor - det kan hända att de som de gör narr av är bättre än de själva. Och förtala inte varandra och ge inte varandra skamliga öknamn; det är gement, troende emellan, att använda öknamn som leder tanken till synd och lastbarhet, och de som [beter sig så och] inte ångrar det gör sig skyldiga till en svår orätt. 
49:11
 
Prata inte illa bakom någons rygg
 [49:12] Troende! Undvik i möjligaste mån att göra lösa antaganden [och förmoda det ena och det andra om varandra]; det kan ligga synd i sådana antaganden. Och spionera inte på varandra och tala inte illa om andra bakom deras rygg. [Eller] skulle någon av er vilja äta sin döde broders kött? Nej, den [tanken] skulle ni finna vämjelig! Och frukta Gud! I Sin barmhärtighet går Gud den ångerfulle till mötes! 
 49:12
  
Säg inte emot eller säg fula saker till dina föräldrar 
 
 [17:23] Er Herre har befallt, att ni inte skall dyrka någon annan än Honom. Och [Han har anbefallt er] att visa godhet mot [era] föräldrar. Om en av dem eller båda uppnår hög ålder i din vård, var då inte otålig eller sträng mot dem, tillrättavisa dem inte, och tala alltid hövligt och vänligt till dem. 
 17:23
 
 
 Då mina barn är små, och har svårt att bara sitta tysta och lyssna, tänkte jag att de ska få färglägga en teckning samtidigt som vi diskuterar hur man ska prata. 
 
 
 
http://www.supercoloring.com/sv/malarbilder/liten-flicka-pratar-i-telefon
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress