muslimskmamma.blogg.se

Min Ramadan planering
 Assalamo aliekom, 
 
Egentligen hade jag tänkt att vårt fokus denna Ramadan skulle vara Profeten Muhammad (frid vara över honom)s liv men jag kommer istället ha som fokus att vi ska lära oss om dem 25 Profeterna som nämns vid namn i Koranen. Tanken är att vi läser om en profet per dag. Då det endast finns väldigt lite pålitlig fakta om vissa Profeter kommer vi slå ihop så vi ibland läser om flera profeter under samma dag. De profeter som det finns mer berättat om kommer vi dela upp på 2 eller 3 dagar. 
 
Till en del av Profeterna kommer vi göra ett pyssel. Anledningen till att jag inte planerat in pyssel till varje Profet är helt enkelt för jag tänker att vi inte har tid/ork/lust att pyssla varje dag. Jag har valt att vi ska göra väldigt simpla pyssel som även passar min 3 åring, som det inte krävs så mycket material till eller så mycket ansträngning från min sida. (Fastar man medan man tar hand om små barn gäller det att vara realistisk!) 
 
Nedan har jag skrivit lite kort vilken Profet jag ska berätta om vilken dag, vad jag tänkte fokusera på att berätta i Profeternas liv samt eventuellt tillhörande pyssel. Jag tänkte skriva ihop ett litet häftet för varje berättelse så det få ett häfte varje dag. 
 
Jag kommer sätta upp denna karta över Profeterna som man kan titta på för varje ny Profet. Kartan kommer från Color islam. Ni hittar den här: 
 https://colorislam.wordpress.com/autres-activites/carte-des-prophetes/
 
Jag tänkte även sätta upp pusslet om Profeterna från Learning Roots på väggen med häftmassa. Detta pussel känner de väl igen. För varje Profet vi lär oss om ska de få sätta upp namnet. 
 
 
 
 
Dag 1 Adam
Berättelsen om hur Gud skapade Adam av olika typer av lera och sedan blåste Gud liv i honom. 
 Pyssel: Barnen kommer få lera som stelnar som de kan göra olika saker av. 
(Jag har köpt denna https://m.clasohlson.com/se/Lera-Das-Pronto-1-kg/Pr349305000 Ett roligt förslag är att göra trolldeg. Då kan man lägga i brun, svart och röd karamellfärg som kan symbolisera de olika typer av lera som Gud använde sig av.)
 
Dag 2 Adam
Adam och Eva äter av frukten. 
Pyssel: Ungefär ett sådant här träd tänkte jag att vi ska pyssla. Detta är dock målat med bubbelplast men jag tänkte mig att vi målar med pensel bara. 
 
 https://www.craftymorning.com/bubble-wrap-watercolor-cardboard-tube-tree-craft/
 
 
Dag 3 Idris 
 Från Koranen vet vi inte så mycket om Idris mer än att han var en av Guds Profeter och därmed en super duper duktig människa! Gud säger i Koranen att Idris talade sanning, hade mycket tålamod, var gudfruktig och att Gud var barmhärtig mot honom. 
I Ibn Kathirs bok berättas det:
Profeten Idris bodde i Babylon där han kallade människorna att endast dyrka Gud. Det var inte så många som ville lyssna på honom och senare begav han sig till Egypten där han fortsatte att kalla människorna till att endast be till en Gud. Han lärde dem vissa böner, att fasta och lärde dem att ge pengar till fattiga. 
 
Dag 4 Noa
Noa kallade människorna till att be till endast en Gud men få ville lyssna. De bad till statyer och bilder som människor hade gjort med sina egna händer. Efter försökt prata med sitt folk i många, många, många år ville de fortfarande inte lyssna. Gud sa till Nuh att bygga en stor båt, för det skulle komma mycket regn. Folket trodde inte på Nuh utan skrattade åt honom. Men Nuh brydde sig inte, han litade på Gud och fortsatte att bygga. Gud sa till Nuh att ta med två stycken av alla djur också. Det kom jättemycket vatten och Gud räddade Nuh, djuren och alla de som trodde på Nuh. 
 Pyssel: Denna båt av papptallrik. Sen tänkte jag även att vi ska göra djur som sitter på glasspinnar som ska vara i arken.
 
 
Bilden på djuren kommer härifrån. Där kan man bland annat ladda ner bilder på djuren ovan: https://www.inmyworld.com.au/sunday-school-noah-gets-ready-to-board-the-ark/
 
Dag 5 Hud
 Hud skickades till ett folk som Gud välsignat med många gåvor. De var starka, rika och byggde unika, vackra hus inne i bergen. Ändå var de inte tacksamma gentemot Gud. Folket gjorde narr av Hud och var elaka mot honom. Hud varnade dem om och om igen att de borde lyssna på honom annars kunde de hända samma sak som hände med Nuhs folk. Men trots det lyssnade de inte. Till sist började det blåsa jätte, jättemycket. Det blåste i 7 dagar och 6 nätter. Gud räddade Hud och dem troende!
  
Dag 6 Salih
Salih skickades till folket Thamud. De bad till många olika gudar men Salih berättade för dem att det bara fanns en Gud. "Vår pappor, mammor och våra gamla släktingar brukade be till dem gudarna, så vi måste också göra det" sa de till Salih. De sa till Salih att han skulle bevisa att han verkligen var en Profet genom att få en kamel komma från bergen. Och Allah fick det att hända! En helt fantastisk kamel kom som gav folket mycket mjölk. Många trodde nu på Salih men det fanns fortfarande dem som inte ville tro fastän det sett Guds mirakel. De gjorde en hemsk plan att döda kamelen och de lyckades döda den. Salih var inte alls glad på dem. Man får inte skada djur och detta var ett speciellt djur som Gud skickat. 
En stor jordbävning kom sen och straffade folket av Thamud. 
 
Pyssel: Göra en kamel med fingerfärg. 
 www.pinterest.com/pin/106256872438998250
 
 
Dag 7 Ibrahim 
Ibrahim föddes i en stad där folket dyrkade statyer. Från det att Irahim var en liten pojke tyckte han att det var helkonstigt att be till statyer som dem själva hade tillverkat. Ibrahim pratade med sitt folk och försökte få dem att förstå hur dumt det var, men de ville inte lyssna utan blev jätte arga och ville sätta fyr på Ibrahim! 
Pyssel: De kastade Ibrahim (fvöh) i elden men Gud räddade honom och gjorde elden kall. 
 
Bild från Google 
 
 
Dag 8 Lot
Ibrahim och Lot levde samtidigt och de kände varandra. Men de reste till olika städer för att kalla människorna att endast be till Gud. Gud ville att Lot skulle gå till staden Sodom där det fanns ett folk som gjorde massa dåliga saker. Gud ville att Lot skulle lära dem hur man är duktig och lever på ett bra sätt, men det var inte så många som ville lyssna. 
 
Lots folk var otroligt dumma mot honom, men han fortsatte att ha tålamod med sitt folk. Åren gick och fortfarande så trodde nästan ingen på 
honom. Istället så gjorde de narr av honom och sa hånade: ”Be då Gud straffa oss om du talar 
sanning!”
Lot var förtvivlad och bad Gud om hjälp. Då skickade Gud änglar till Lot. Änglarna kom i mänsklig skepnad så de såg ut precis som vanliga människor. Änglarna kom till precis utanför staden på eftermiddagen. Den förste personen som såg dem var Lots dotter som satt vid floden och fyllde sin kanna med vatten. När hon lyfte blicken och såg dem så häpnade hon över att det kunde finnas män som var så otroligt vackra på denna jord.

En av de tre männen (änglarna) frågade henne om det fanns någonstans de kunde bo. Lots dotter ville inte att de själva skulle gå in i staden eftersom hon var rädd att folket skulle göra dumma saker mot dem så hon bad dem att stanna medan hon hämtade sin pappa. Lot skyndade sig till sina gäster. Han frågade dem
var de kom ifrån och vart de var på väg. De svarade inte på hans frågor. Istället så frågade de om de kunde sova hos honom. Lot visste hur onda människorna i staden var och han var rädd att folket skulle skada gästerna så han sa åt dem att komma på natten när ingen kunde se dem. Men vet ni vad Lots fru gjorde då? Lots fru var inte alls snäll utan gick till folket och berättade att Lot hade fått gäster. Då kom folket och försökte ta sönder Lots dörr för att komma in och skada gästerna. Så dumma var de! Lot önskade att han kunde beskydda sina gäster och änglarna såg hur förtvivlad han såg ut. Då sa de: ”Var inte orolig eller rädd, Lot, för vi är änglar, och dessa människor kommer inte att kunna skada dig.”När folket hörde detta blev de livrädda och sprang därifrån. Änglarna sa till Lot att han och de få som trodde på honom skulle lämna staden redan samma natt. Det kom sedan en stor hemsk jordbävning som förstörde hela staden och det regnade stenar från himlen! 

 
Dag 9 Ismail 
Hajar sprang mellan kullarna och letade efter vatten. Gud uppenbarade Zamzam källan. 
Nu började folk bosätta sig där. 
 Ibrahim (fvöh) och Ismail byggde Kaba. 
 
Pyssel: Göra Kaba, bergen Safa och Marwa, Zamzam källan. kaba av kartong, måla den svart och klistra fast guld papper. 
  
Dag 10 Ishaaq
Ibrahim och Sara kunde inte få barn men genom ett mirakel fick de Ishaaq. Det var änglar som kom i mänsklig skepnad och berättade den underbara nyheten. 
 
Dag 11 Yaqub och Yusuf 
Yusuf drömmer om att månen och 11 stjärnor bugar åt honom, bröderna är svarsjuka och kastar Yusuf i brunnen. 
 
Dag 12 Yusuf
 Några män hittar honom i brunnen, tar honom till Egypten, han säljs som slav, en kvinna vill göra något dumt med honom med Yusuf säger nej men då ljuger hon så Yusuf hamnar i fängelse. 
 
Pyssel: Göra ett fängelse av kartong och grillpinnar som galler. Lite liknande pysslet nedan:
 
Bild: google 
 
Dag 13 Yusuf
Yusuf kan tyda drömmar och genom att tyda kungens dröm blir han fri och får jobba för kungen. Hjälper sina bröderna när de kommer till Egypten, avslöjar sen sin identitet för bröderna 
 
Dag 14 Shuayb

Folket i Madyan var ett girigt folk som inte trodde att Allah fanns. De jobbade med att sälja saker och de lurade sina kunder och ljög för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Gud sände profeten Shuayb för att lära folket om Gud och lära dem om hur man ska bete sig. Folket ville inte lyssna på vad Shuayb hade att säga. Shuayb sa till dem att tänka på alla gåvor de fått från Gud och att de måste tacka honom. Han varnade dem för vad som händer när man beter sig illa. Men de ville inte lyssna utan skrattade hånade åt honom. Shuayb behöll sitt tålamod. Han utförde mirakel som Gud välsignat honom med, men ändå ville de inte lyssna! Folket tog Shuaybs saker och jagade ut honom från staden. Då vände sig Shuayb till Gud och bad om hjälp och Gud hjälpte honom. 

Pyssel: En kassa aparat och leksakspengar. Jag tänkte att vi ska göra väldigt simpla kassaparater av gamla kartonger. 

 
Här hittar man detta pyssel samt gratis utskrift på pappret ovan med siffrorna:

https://www.kiwico.com/diy/Arts-and-Crafts-Projects/1/project/Pretend-Cash-Register/312

Dag 15 Ayyub
Ayyub var en sådan fin människa som hade fått många gåvor ifrån Gud. Han var en rik man med många barn. En dag pratade några änglar och sa att Ayuub var den bästa skapelsen på jorden eftersom han hade så mycket tålamod och alltid tänkte på Allah. Ayyub tänkte aldrig att han var bättre än alla andra. Han var inte självisk utan delade med sig och gav alltid pengar till fattiga. 
Shaitan hörde detta och blev arg. Shaitan vill ju inte att vi ska lyda Gud och vara duktiga. Shaitan försökte få Ayyub att göra dåliga saker men Ayyub var stark och lyssnade inte på Shaitans viskningar. Det gjorde honom ännu mer arg. 
Så Shaitan gick till Gud och sa att Ayyub bara är duktig för han har så mycket pengar. Shaitan sa att Ayuub inte skulle fortsätta tacka Gud om han var fattig. Gud ville bevisa för Shaitan att det inte var sant, utan att Ayyub bad till Gud med ett rent, fint hjärta. Gud sa att Han lät Shaitan göra vad han ville med Ayyubs pengar. Så Shaitan tog bort att Ayyubs pengar. Men trots att Ayyub nu var fattig så fortsatte han be till Gud på precis samma sätt. 
Shaitan var vansinnig! Han fick till Gud och sa att om Ayyub förlorade alla sina barn så skulle han minsann inte be till Gud mer. Så Gud lät Shaitan göra vad han ville med Ayyubs barn. Gud visste att det inte skulle göra någon skillnad. Så Shaitan tog alla Ayyubs barn så han inte hade några kvar. 
Men Ayyub fortsatte att be till Gud. 
Då tänkte Shaitan att om de tar bort Ayyubs hälsa och gör honom sjuk, då kommer han inte längre be till Gud. Men Ayyub bad fortfarande till Gud och trots att han förlorat så mycket tackade han Gud. Under hela denna tid hade Ayyub bara haft tålamod och tålamod. 
En dag bad Ayyub om Guds barmhärtighet. Gud lyssnade på Ayyubs bön och gjorde så det kom vatten som Ayyub kunde dricka och tvätta sig i. Det gjorde så att Ayyub mådde bättre igen! Alhamdolillah! Gud gav Ayyub många barn igen och gav honom pengar. Gud var så nöjd med Ayyub och Han ville visa oss att vad än som händer så ska vi inte sluta be till Gud. 
 
Dag 16 Dhul-Kifl och frågesport 
 Om Dhul-Kifl vet vi inte alls särskilt mycket. Vi vet att Gud nämner hans namn i Koranen. 
 
Denna dag tänkte jag även göra en frågesport med barnen om Profeterna vi gått igenom hittills. Frågorna kommer vara väldigt enkla så att även min 3 åring har möjlighet att kunna svara rätt. (inshaAllah kommer jag lägga upp frågesporten när jag är färdig med den)
 
Dag 17 Yunus
 Yunus kallar sitt folk men de vill inte lyssna, Yunus har mycket tålamod men till sist lämnar han dem och går på en båt, en stor storm kommer och Yunus hamnar i vattnet, i vattnet blir han uppäten av val, han gör dua till Gud och Gud accepterar bönen och säger åt valen att kasta ur Yunus på en strand, när Yunus kommer tillbaka till sitt folk har de ändrat sig och vill lyssna. 
 
Pyssel: Skriva ut denna målarbild som barnen får färglägga och klistra på ett papper. 
 
 
https://www.pinterest.com/gwennethw/jonah-craft/
 
 
Dag 18
Musa och Harun
Musas mamma la Musa i korgen för att rädda honom från att dödas av Firawn. Han flöt till palatset där snälla Asiya tog hand om honom och Musas mamma fick amma honom. 
 
 
 https://www.pinterest.com/pin/492088696761432880/
 
Jag har inte bestämt än om jag målar en flod som ovan eller skriver ut denna. 
 
 
 
Dag 19 Musa
 Många år senare fick Musa ta emot uppenbarelser från Gud. Gud utförde flera olika mirakel då så som att Musa kastade sin stav och den förvandlades till en orm. 
 
Dag 20 Musa och Harun
 Harun och Musa gick för att prata med Firawn. Firawn lyssnar inte. Han jagar till sist dem och miraklet med att havet öppnar sig så dem troende kan gå över i säkerhet. 
Pyssel: Eventuellt kommer vi göra detta pyssel som symboliserar Musas mirakel att dela på havet. 
 
 
Dag 21 Ilyas och Al-Yasa
I Koranen lär vi oss inte jättemycket om Ilyas och al-Yasa mer än att de var profeter. Det finns de som säger att al-Yasa var Ilyas kusin och att de levde samtidigt. De säger att Ilyas först blev utvald till profet och de levde med folket i staden Balabak.
Folket i den staden där de bodde brukade be till en staty som kallades Baal. Ilyas pratade med sitt folk och sa att det bara finns en Gud, men de ville inte lyssna. Ilyas bestämde sig för att gå till kungen och prata med honom och försöka få honom att sluta be till statyen Baal. Kungen vägrade och han sa till sina vakter att döda Ilyas! Ilyas kusin al-Yasa blev rädd och sa: "Vad ska du göra nu?" Då sa Ilyas att han skulle rymma från staden och gömma sig i en grotta. al-Yasa sa att han skulle följa med honom till grottan. Riktigt vad som hände sedan vet vi inte, men i grottan var de trygga. Vissa säger att de stannade i grottan ända till det kom en ny kung och att denna nya kung var en smart kung som förstod att statyn Baal inte kunde vara gud och som trodde på Ilyas budskap. Efter Ilyas så blev al-Yasa utvald till Profet och han kallade också människorna till att bara be en Gud. 
 
Vi vet inte exakt om det var så här det gick till, det enda vi vet säkert är att Ilyas och al-Yasa var jättebra människor, precis som alla andra profeter. Att de kallade sitt folk till att endast be till en Gud och att göra bra saker. 
 
Dag 22 Dawud
Dawud var verkligen modig. Trots att han var liten vågade han slåss mot den stora hemska Galut. Dawud tog sin slangbella och sköt honom i huvudet. Folket var så glada. Alla älskade Dawud för att han var så snäll och bra. I slutet blev han också kung. 
 
Pyssel: Gör en slangbella. Jag tänkte göra en vanliga slangbella av y-formad pinne och gummisnöre. 
 
Dag 23 Sulaiman
 Sulaiman var son till Dawud. Precis som sin pappa var han en väldigt mäktig kung med fantastiska gåver från Gud. Han var ändå ödmjuk och kallade människorna till Islam. Han bjöd bland annat in drottningen från Sheba för att lära henne om Den Ende Guden. 
 
Pyssel: Ett fint slott/Borg som symboliserar att han var en mäktig kung. 
 
 
 Här finns en video hur hon gjorde denna borg. 
https://youtu.be/3JtQ0C-fqk0
 
 
 
 
Dag 24 Zakariya och Yahya 
Zakariyya var en gudfruktig man som tog hand om templet trots att han var mycket gammal. Han gjorde dua om att få en son som skulle kunna ta över efter honom. Egentligen brukar man inte kunna få barn när man är så gammal men Zakariya visste att att är möjligt för Gud. Och vet ni vad? Gud besvarade hans bön och gjorde så att hans fru blev gravid! 
 
Yahya var enda sedan han var liten speciell. Han älskade att läsa och var mycket smart. Medan de andra barnen plågade djur så brydde sig Yahya mycket om djuren. Han var alltid snäll mot dem och brukade ge dem mat. 
 
Dag 25 Isaa
Mariam blir gravid genom ett mirakel, Isaa föds och pratar som nyfödd. 
 
Pyssel:
Bild på en vagga och sedan ska de få klistra fast olika bokstäver som symboliserar att Isaa pratade medan han var en liten bebis. 
 
Dag 26 Isaa
Isaa pratade med sitt folk och fick många mirakel. De onda människorna bestämde sig för att döda Isaa men Gud räddade honom och tog upp honom till himlen. Istället var det en annan man som såg ut som Isaa som dog på korset. 
 
Dag 27 Muhammad 
Berätta om första uppenbarelsen, hur Profeten Muhammad (fvöh) började sprida islams budskap och Quraishs motstånd. 
 
Pyssel: berget. Jag tänkte klippa ut ett berg i brunt papper och klistra fast sand på det bruna berget. Klippa ut bokstäver och skriva ordet "IQRA". 
 
Dag 28 Muhammad 
Jag tänkte berätta om hur muslimerna gjorde Hijra till Medina. 
Pyssel: en karta över Saudiarabien, hitta mecka och Medina. Sätt ut bilder på de platserna, en bild på Thawr Grottan där Profeten (fvöh) gömde sig samt bilder på små fotsteg som visar vägen de gick när de gjorde Hijra. 
 
Dag 29 Muhammad
Jag tänkte berätta hur Profeten Muhammad (fvöh) och de andra muslimerna mötte Quraish i olika krig. Slutligen så vann muslimerna och fick flytta tillbaka till Mecka. 
 
(Dag 30 sammanfattning och frågesport) 
 Vi vet ju inte hur många dagar Ramadan är men om den är 30 dagar tänkte jag använda den dagen till att sammanfatta berättelserna om Profeterna och ha en frågesport om alla profeter inshaAllah. 
 
Här är en serie om de olika Profeterna av Mufti Menk där han endast går igenom det som vi vet om Profeterna (fvöd) utifrån Koranen. 
https://m.youtube.com/watch?v=VxuZSt_3fB0&list=PLC466F1D802E87A7E&index=1
 
 Ibn kathirs bok om Profeterna 
http://koranensbudskap.se/ovrigt/profeterna.pdf
 
Barnbok om Profeterna: