muslimskmamma.blogg.se

Ramadan aktiviteter för barn
Assalamo aliekom,
 
Jag fick frågan om tips på aktiviteter man kan göra under Ramadan med barn. Jag tänker att det enklaste är att ha något typ av tema, jag tänkte ge exempel på några möjliga teman.
 
Profeterna
Ett tips är att lära barnen om Islams Profeter. Har man en exempelvis en Ramadan kalender kan barnen ta en lapp varje dag med en ny Profet. Det finns 25 profeter som nämns vid namn i Koranen. Eftersom Ramadan har 29 eller 30 dagar kan man läsa om några av Profeterna i 2 dagar. Mitt tips är att varva mellan att läsa berättelser om Profeterna och pyssla någonting som kan kopplas till profeterna.
Här och här kan ni hitta pysseltips kopplat till Profeterna. 
 
Profeten Muhammad (frid vara över honom)s sira
Ett annat tips är ha Profeten Muhammad (frid vara över honom) som tema. Man kan då exempelvis dela upp hans liv i 29 eller 30 delar och läsa lite varje dag. Även här kan man varva mellan berättelser och pyssel knutna till händelser i hans liv.
 
Guds vackra namn
Ett möjligt tema är att lära barnen Guds namn. Antingen satsar man på att försöka lära de ett namn per dag eller så tar man 3-4 namn per dag om man vill göra de 99 namnen under månaden.  Här finns tips på pyssel som jag och barnen håller på med för att lära min son Guds namn som han tycker är jätteroligt. http://muslimskmamma.blogg.se/category/allah.html
Här hittar ni pyssel tips som kan kopplas till Guds namn http://mammalarmig.blogspot.com/2014/04/allahs-namn.html?m=1
 
Koranen
Ett givet tema är såklart att Koranen. Ramadan är ju trots allt Koranens månad. Låt barnen få en del av en sura de ska memorisera varje dag. Låt de även få lära sig översättningen, en liten berättelse om i vilket sammanhang den uppenbarade samt ibland något pyssel som kan kopplas till det.
 
Goda gärningar varje dag
Ytterligare ett tips är att uppmuntra barnen att göra gott genom att de ska utföra goda handlingar. Antingen kan barnen få i uppgift att se ska utföra en viss god handling just den dagen och då kan de få små uppdragskort eller något. Dessa uppdragskort tycker jag är super söta.
 
Ni hittar dem här: http://muslimahsmusings.blogspot.se/2012/07/fun-30-day-ramadan-calendar.html?m=1
 
Dessa uppdragskort från Qamar Design finns på svenska.
 
Ni laddar ner dem här: http://www.qamardesigns.se/ramadanmaterial.html
 
Eller så ska de försöka göra så mycket goda handlingar som möjligt under Ramadan utan att man specificerar vilken god handling de ska utföra vilken dag. Då kan det vara ett tips att de får samla blommor eller något för varje god handling de utför.
 
Kommentera gärna om ni har några tips! 😊